loading

Fesztivál

I. KARINTHY NEW WAVE FESTIVAL

,,A színház ünneplése"

Az új évadban színházunk azt a célt tűzte ki, hogy új utakat, új irányokat keressen, hogy olyan előadásokat hozzon létre, melyek a mai kor emberéhez, a mai kor emberéről szólnak.
Ebben a szellemben fogalmazódott meg bennünk az a vágy is, hogy nyissunk külföldi hatások felé, és egyben párbeszédet kezdeményezzünk a hazai színházak alkotóival. Mindezt pedig egy fesztivál keretein belül képzeltük el, amely lehetőséget biztosít új irányzatok megismerésére, elsajátítására, a közös alkotás újrafelfedezésére, ezzel egy színházi „új hullámot” indítva el.

A fesztiválra három külföldi rendezőt hívtunk meg, akik három különböző színházi műfajt képviselnek. A rendezők mindegyike ugyanazt a drámát kapja alapul, és arra kérjük őket, hogy 6-10 magyar színésszel dolgozzanak 6 napon keresztül, színházi laboratórium keretein belül. A hetedik napon minden csoport egy 20 perces előadást mutat be. A színészek jelentkezés útján vehetnek részt.
Az idei évben Luigi Pirandello „Hat szereplő szerzőt keres” című drámáját kapják a rendezők, ezt a 20. századi színházfilozófiai alkotást, melynek fő témája a színház és a való élet átjárhatósága. Ily módon az először megrendezésre kerülő fesztivál a színház csodájának ünnepe is egyben.

 

A RENDEZŐK

MARFA GORVITS Izraelből érkezik hozzánk, és hatnapos laboratóriuma során a verbatim műfajával ismerteti meg a színészeket. KOZMA ANDRÁS dramaturg közreműködésével a dokumentarista színház egy különleges alfajában mélyülhetnek el az alkotók, ahol az interjúalanyokkal készült mélybeszélgetések színpadra való transzformálásának útját járják majd végig.

Marfa Grovits szakmai önéletrajzát ide kattintva, workshop leírását pedig itt olvashatják.

 

A Karinthy Színház művészeti vezetője, a hazánkban is több éve alkotó ILJA BOCSARNIKOVSZ laboratóriuma során a költői színház lencséjén keresztül fogja tanulmányozni Pirandello darabját. Hogyan próbáljuk megérteni ma a Sztanyiszlavszkij-rendszert? Mit jelent ma a színészi átélés, és hol van (van-e) negyedik fal a színházban? A hatnapos közös munka során a rendező és a színészek ezekre a kérdésekre keresik majd a választ.

Ilja Bocsarnikovsz bemutatkozója ezen a linken érhető el.

A workshop hivatalos nyelve az angol.

 

Az olasz ENRICO BONAVERA, Eugenio Barba és Jerzy Grorowski technikáit is ötvözve az egyik legrégebbi és minden színész számára alapvető fontosságú Commedia dell’ Arte műfajába enged majd mélyebb betekintést, a mai technikák tükrében. A hatnapos műhelymunka során a szicíliai származású Pirandello művének segítségével, a rendező szavait idézve „arra teszünk kísérletet, hogy az olasz színház egész történetét egyetlen pillanatban csípjük el, messze a felhők fölé helyezve nézőpontunkat, mintha ez a történelem a színházi bolygó egy adott régiója lenne.” A fesztivál célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek olyan új színházi irányzatokkal, melyeket még nem ismernek. Másrészt az azonos téma lehetővé teszi egyfajta színházi sokszínűség reprezentálását is, ahol összehasonlíthatjuk, hogyan próbálják a különböző irányzatok megragadni a közös téma leglényegét.

Enrico Bonavera szakmai önéletrajzát ide kattintva, workshop leírását pedig itt olvashatják.

A workshop hivatalos nyelve az angol.

 

Az esemény a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata támogatásával jön létre.

 

NEMZETKÖZI TÖRTÉNETMESÉLŐ FESZTIVÁL

 

 

A tavalyi elsöprő siker után ismét megrendezésre kerül a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál Berecz András fővédnökségével. Idén 3 történetmesélő 1 és ugyanazon kultúrából érkezik: főszerepben az ír történetmesélés!

Az esemény hivatalos megnyitója: 2024. június 4. 15:00, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk! Június 4-én este 10 órától a fesztiválon résztvevőknek közönségtalálkozót szervezünk az aulában a történetmesélőkkel és Berecz Andrással. Az eseményt 2024. június 5-én 21 órakor zárjuk egy kerekasztal-beszélgetéssel. Moderátor: Berecz András. A fesztivál megnyitójára és záró kerekasztal-beszélgetésére érkezési sorrendben tudnak helyet foglalni az érdeklődők.

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon minden előadás angol nyelvű, de magyar nyelvre tolmácsoljuk a történeteket. A részvételt 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

 

A MESEMONDÓK

Az Írország északi partvidékéről származó Colin Urwin népdalénekes, dalszerző, történetmesélő és szerző, aki több mint negyvenéves előadói tapasztalattal rendelkezik. Az ír tradíció gyönyörűen kidolgozott meséi mellett saját dalait, történeteit és monológjait is beleszövi élő műsoraiba. Fellép múzeumokban, iskolákban, az alkalmazott történetmesélés terén pedig számos csoporttal dolgozik, többek között olyan gyerekekkel és felnőttekkel, akiknek speciális igényeik vannak. Colin fesztiválokon is fellép a világ minden táján.

Az elmúlt években Colin szorosan együttműködött a világhírű mesemondó, Liz Weir által vezetett Armstrong Storytelling Trusttal számos izgalmas művészeti közösségi projektben. Több mint két évtizeden át volt a "Haste to the Wedding" ceilidh zenekar énekese ( a ceilidh az ír és skót hagyományban néptánccal, történetmeséléssel, zenéléssel egybekötött összejövetelt takar.)

Emellett alapító tagja a Dalriada Legends mesemondó csoportnak.

 

A dublini születésű történetmesélő, Jack Lynch a folklórelemeket ősi ír mítoszokkal, varázsmesékkel és abszurd mesékkel kombinálja, tevékenységét iskolákban, könyvtárakban, börtönökben, idősek otthonában és művészeti fesztiválokon végzi. Az ír szóbeli hagyományt képviselte már Nagy-Britanniában, Európában, a Közel-Keleten (Jordánia, Libanon és Egyiptom), Észak-Afrikában, a Karib-térségben, Új-Fundlandon és az Egyesült Államokban (legutóbb a Smithsonian Folklife Fesztiválon).

Az alkalmazott mesemondás területén Jack bevándorlókkal és menedékkérőkkel, demenciában szenvedő betegekkel és diákokkal is dolgozik.

Jack alapító tagja a Storytellers of Ireland/Aos Scéal Éireann jótékonysági alapítványnak, amelynek 2003-as megalakulása óta kuratóriumi és bizottsági tagja, és 10 éve elnöke. Az ő elnöksége alatt és Nuala Hayes segítségével az alapítvány 2017-ben Louthban és Armaghban rendezte meg az Európai Mesemondó Szövetség (F.E.S.T.) éves konferenciáját, majd a Storytelling in Borderlands fesztivált.

Jack rendszeresen turnézik és koncertezik a híres ír énekessel és gyűjtővel, Len Grahammel, folkfesztiválokon gyakran lépnek fel együtt Angliában és Skóciában, Németországban és Új-Fundlandon. 2012 őszén Jack és Len összeállt a neves költővel, Theo Dorgan-nal, hogy Rhyme, Rant & Rann néven (a The Arts Council/ An Chomhairle Ealaíon támogatásával) turnézzanak Írországban. Ez a trió 2022-ben újra összeállt egy előadásra a Mermaid Arts Centre-ben Bray-ban.

 

Az írországi Wexfordból származó Joe Brennan mesemondó varázslatos, csodás és kalandos történeteket sző, melyekkel hidat épít a képzelet világába. Több mint 20 éve mondja az ír tradíció, valamint saját történeteit minden korosztályú közönségnek. Többek között olyan mesemondó- és művészeti fesztiválokon szerepelt, mint a Cape Clear Nemzetközi Mesemondó Fesztivál, a Kilkenny Arts Festival, a Yarn Storytelling Festival, hogy csak néhányat említsünk. Meséivel sokat utazott Izlandra, Norvégiába, Indiába, Oroszországba, az Egyesült Államokba és Európa-szerte. Joe gyermekdarabok írója és a Donegal Folk Tales című könyv szerzője is.

 

 

Az igazán lelkes nézőinket arra bíztatjuk, hogy töltsön nálunk egy egész napot és váltson napi bérletet kedvezményes áron Nemzetközi Történetmesélő fesztiválunkra, így mindhárom mesemondónk történeteivel megismerkedhet.

Napi bérletünk kedvezményes ára: 3000 Ft - helyfoglalásért keresse jegypénztárunkat nyitvatartási időben a 06 1 203 8994-es telefonszámon vagy a penztar@karinthyszinhaz.hu e-mail címen.

 

Az esemény a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata támogatásával jön létre.